USD34,78
EURO36,78
GBP44,44
EURO/USD1,06
BIST10.081,00
GR. ALTIN2.943,08
BTC3.495.325,21
ETH139.652,00

Ev Ekonomisi Nedir? Ev Ekonomisi Yönetimi 2024

Ev Ekonomisi Planlaması
Ev Ekonomisi Planlaması
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ev Ekonomisi son zamanlarda ev geçindiren herkes için oldukça önemli bir konu olmuştur. Maaş artışlarının yanında enflasyonun çok daha fazla artması ev ekonomisini bozmuş ve hane halkını bazı kısıtlamalara girmek zorunda bırakmıştır. Harcama yönetimi yapmak bütçeyi ay sonuna kadar yettirebilmek iyi bir ev ekonomisi yönetiminden geçiyor.

Günümüz koşulları hemen hemen herkesi ev ekonomisi konusunda uzman olmaya zorladı. Bu yazımızda harcama yönetimi ve ev ekonomisi konularında bilgi vermeye çalışacağız.

Bütçe Nedir? Bütçe Belirleme ve Bütçe Takibi Nasıl Yapılır?

Bütçe kısaca aylık gelir ve gider dengesi kurabilmenin karşılığıdır. Aylık kazanç (maaş vb.), market harcaması, kira gideri gibi tüm kalemler bütçeye dahildir. Mevcut harcama kalemlerinin yanında ileriye dönük planların (tatil, araba alma, yatırım vb.) uygulanabilmesi için bütçe de bu kalemlere yer vermek gereklidir.

Ülkemizde bütçe sahip olunan varlıklardır. Bu varlıkların yönetimine odaklanmak ve gelirden daha fazla harcama yapmamaya çalışmak asıl odaklanılması gereken kısımdır. Bütçe hazırlanırken kendinize karşı dürüst olmanız ve gelirlerde olduğu gibi giderlerde de açık olmalısınız.

Bütçe planlaması bir çok kişi için zorlu bir süreç olarak görünse dahi başladığınızda hızlıca oluşturabilirsiniz. Etkili bir bütçe hazırlamak için gerekli adımları hep birlikte inceleyelim.

  1. Öncelikle bir gelir gider tablosu oluşturmalısınız. Bu tabloyu oluştururken pembe bir tablo çizmek yerine olduğu gibi açık bir şekilde yazmalı ve kendinizi kandırmamalısınız. Bu tablonun gelir kısmına aylık maaşınızı var ise diğer ek gelirleri yazabilirsiniz. Gider kısmına ise kira, fatura, market vb harcamalarınızı yazabilirsiniz. Böyle bir tablo yapmak sizin için oldukça faydalı olacaktır.
  2. Temel ihtiyaçların dışında sosyal hayat, kişisel bakım, ulaşım gibi giderleriniz için de aylık bir bütçe hazırlamalısınız. Borcunuz var ise bütçeye eklemelisiniz.
  3. Borcunuz yok ise ve bütçenizde fazla para kalıyor ise bunu birikim yaparak kenara koymalısınız. Paranın değerini korumak için yatırım yapmayı da düşünebilirsiniz. (Bkz. Paranın Değerini Korumak)
  4. Bütçe planlamasında süreklilik olması gereklidir. Bunun için kendinizi motive etmeli ve finansal bir hedef koyarak bu hedefe ulaşmaya çalışmalısınız. Örneğin her ay 1 gr altın alacağım, her ay 10 dolar kenara atacağım gibi hedefler koyup bu hedefleri gerçekleştirdikçe motivasyonunuz artacaktır.
  5. Bütçe planlamasının son adımı denetimdir. Yaptığınız bütçeyi periyodik olarak denetlemelisiniz. Yeni bütçe yaptığınızda ve ilk defa yapıyorsanız denetlemek zor olabilir. Böyle durumda bir sonraki ay yeni bir bütçe oluşturabilirsiniz. Bütçe planınız düzene oturduktan sonra ortalama 3 aylık periyotlarla denetlemeli ve kontrol etmelisiniz.

Ev Ekonomisi Planlaması Gerekli mi?

Ev Ekonomisi Planlaması
Ev Ekonomisi Planlaması

Ev ve iş bütçenizi he zaman birbirinden ayırmanız gereklidir. Ev ekonomisi bir nevi hayat standardınızı belirler. Örneğin ilk zamanlarda 10 TL’lik bir parfüm alıyor iken geliriniz arttığında haliyle bütçeniz artar ve artık 50 TL’lik parfüm almaya başlarsınız. Aldığınız yine aynı miktarda parfümdür fakat kalitesi artmıştır. Bu nedenle planlama yaparken kendinize dürüst olmalı ve etkili bir planlama ile plansız harcamalar için kenarda yedek akçeniz olmalıdır.

Ev ekonomisini planlamanın temelinde harcama planı yatar. Bir harcama yaparken bu harcama gerçekten ihtiyaç içini yapılıyor yoksa lüks için mi yapılıyor kararını vermelisiniz.

Her insan kaliteyi ister, lüks ister fakat bunlar için yeterli bütçe olmalıdır. Hayat kaliteniz bütçeniz ile orantılıdır. Bazı durumlarda örneğin bir telefon almak, bilgisayar almak veya araba almak için bütçenin dışına çıkılabilir. Eğer bütçenizde böyle harcamalar için fazladan tutar yok ise sonraki aylarda bütçeniz tutmayacak ve bazı harcamalardan feragat etmek durumunda kalabilirsiniz.

Lüks harcamalar bizlere temelde duygusal tatmin yaşatır. Yani olmasa da olur harcamalardır. Temel ihtiyaçlar ise olmazsa olmazlardır. Yemek, su, market alışverişi bunlara örnektir.

Keyfi Harcamaları Önleyebilir miyim?

Keyfi harcamaları hemen hemen herkes yapar. Önemli olan bütçenizi sarsmadan bu harcamaları planlamaktır. Bir kereden birşey olmaz diyerek aldığımız bir çok şey vardır. Yada bu parayı nerelere harcamıyorum ki diyerek kendinizi keyfi harcamaya ikna edebilirsiniz.

Keyfi harcamanın önüne geçebilmek için öncelikle yukarıdaki cümlelerin yerine bu ay bütçe fazlam var, yatırımımı yaptım, kazanç elde ettim ve bu nedenle bu keyfi harcamayı hak ettim gibi cümleler kurmalısınız.

Daha öncede söylediğimiz gibi öncelikle kendinize karşı dürüst olun ve bu harcamayı yapacağınız ürüne veya hizmete gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını kendinize sorunuz.

Ev Ekonomisi Planlama – Video

Ev ekonomisi planlama ve evde tasarruf yapma yöntemleri ile ilgili aşağıdaki videoyu izlemenizi öneririz. Video ile ev ekonomisi planlama konusunda bilginizi artırabilir bilmediğiniz noktaları öğrenebilirsiniz.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Ekonomi Haberleri, Halka Arz, Finans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!