Destek Seviyesi ve Direnç Seviyesi terimleri borsada sıklıkla kullanılan temelinde basit olmasına karşın birçok kişinin bilmediği iki teknik terimdir.
Bir maçı kazanmak için bazı kırılım noktaları vardır. Öncelikle güçlü bir destek bulmalı ve karşı tarafın direncini doğru zamanda kırmak gereklidir. Borsa’da buna çok benzemektedir. Destek ve direnç noktaları tahmin edilebilirse kazanmanın ilk adımı atılmış olunur.
Teknik analizlerin temelinde tekrarlama işlemi vardır. “Tarih tekerrürden ibarettir” sözü borsa için son derece geçerli olan bir sözdür. Teknik analizlerde tahminler yapılırken destek ve direnç seviyeleri önemli olup indikatörler yardımıyla daha verimli sonuçlar elde edilmektedir.
Destek seviyesi ve direnç seviyesi yaptığımız analizde belirlenen zaman içerisinde bir fiyatın daha önce ulaştığı seviyeyi bizlere göstermektedir. Mevcut fiyatın altında olan ve daha önce ulaştığı bu seviyeler destek seviyesi, güncel fiyatın üstünde olan ve daha ulaşılan seviyeler ise direnç seviyesi olarak adlandırılır.
Destek ve Direnç seviyelerini gösteren rakamlara her zaman kesinlikle doğrudur denilemez. Bu seviyelere net rakam olarak değil de bölge olarak bakılması daha doğru sonuçlar vermektedir.
İçerikler
Destek Seviyesi Nedir?
Destek seviyesi bir analiz yaparken hissenin düşüş eğiliminde olduğu yani hisse fiyatı (hisse yerine farklı yatırım araçları da olabilir) düşer iken satıcıların satmamaya meyilli olduğu alıcıların ise almaya istekli olduğu ve düşüşün ivme kaybederek zorladığı seviyedir.
Bu seviyeler fiyatın henüz kırılmadığı direnç görevi üstlenen seviyelerdir. Analiz yapılan zaman diliminde fiyat bu seviyeye ne kadar sık uğradı ise destek seviyesi o kadar güçlü olur.
Aslında destek seviyesinin gücü fiyatın o seviyede olası düşüşün ne kadar zorlanacağının göstergesidir. Teknik bir grafik incelenir iken fiyatın bir çok kez uğradığı güçlü bir destek seviyesi görülür ise muhtemel bir düşüşte fiyatın o destek seviyesine geleceği ve o seviyeye gelindiğinde fiyattaki düşüş hareketinin yavaşlayacağı bilinmelidir.
Direnç Seviyesi Nedir?
Direnç seviyesi bir analiz yaparken hissenin yükseliş eğiliminde olduğu yani hisse fiyatı (hisse yerine farklı yatırım araçları da olabilir) yükselir iken satıcıların satmaya istekli olduğu alıcıların ise almamaya istekli olduğu ve yükselmenin ivme kaybederek zorladığı seviyedir. Destek Seviyesinin tam zıttıdır denilebilir.
Direnç seviyeleri fiyatın daha önce bir çok kez ulaştığı ve tekrar ulaşabileceği potansiyel seviyedir. Destek seviyesi gibi fiyatın bu seviyeye bir çok uğramış olması yine bu seviyelerde kalacağı izlenimi verir. Güçlü bit direnç seviyesi kırılır ise fiyatın yükselişi için pozitif bir etki olacaktır.
Destek ve Direnç Seviyesi Önemli midir?
Destek ve Direnç seviyeleri analizlerde sıkça kullanılan ve en basit yöntemlerdendir. Bu seviyeler yatırımcılara hisse fiyatının muhtemel bir düşüş veya yükseliş esnasında hangi seviyelere gelebileceğini gösteren noktalardır.
Örneğin destek seviyesi incelenir ve analiz edilirken fiyatın destek seviyesine kadar gerileyeceği ve bu seviyede destek bularak yükseleceği gibi destek seviyesinin kırılması ile daha da düşeceği anlaşılabilir.
Destek seviyesi gibi direnç seviyesinde de fiyat yükseliş esnasında dirençle karşılaşıp düşüşe başlayabileceği gibi direnç seviyesinin kırılması ile yükseliş devam da edebilecektir.
Destek ve Direnç Seviyeleri Ne Zaman Kırılır?
Teknik analizlerde destek ve direnç seviyelerinin ne zaman kırıldığını anlayabilmek oldukça önemlidir. Fiyatın destek seviyesinin altına düşmesi veya direnç seviyesinin üstüne çıkması destek ve direnç seviyelerinin kırıldığını gösterse de her zaman kırıldığı anlamına gelmemektedir.
Normal olarak destek seviyesinin kırılması için hissenin belirlenen seviyenin altında en az 1 kapanış yapması gerekir. Direnç seviyesi içinde aynı durum geçerlidir.
Destek seviyesi kırılarak fiyat daha aşağıya düştüğünde artık orası yeni destek seviyesi olurken direnç seviyesi kırılıp fiyat yukarıya çıktığında artık yeni direnç seviyesi orası olur.
Teknik analizlerde destek ve direnç seviyeleri çok önemli olmasına rağmen genellikle tek başına yeterli olmamaktadır.
Destek ve direnç seviyeleri baz alınarak işlem yapılacaksa genelde günlük veya haftalık yatırımlar tercih edilir. Gün içi işlemlerde ara destek ve ara direnç noktaları daha etkili sonuçlar vermektedir.
Destek ve direnç bölgesi tespit etmeye çalışılır iken mum grafik yerine çizgi grafik üzerinde çalışmak daha etkilidir. Bunun nedeni çizgi grafiğin sadece kapanış fiyatını gösterirken mum grafiğin daha yüksek ve daha düşük seviyeleri göstermesi ve haliyle yanıltıcı olabilmesidir. Teknik analiz esnasında mum grafikler daha detaylı analiz imkanı verirken analiz yapmaya yeni başlayanlar için çizgi grafikler üzerinden destek ve direnç seviyelerini bulmak daha kolaydır.
Destek ve direnç seviyelerini incelerken indikatör, hareketli ortalamalar ve varsa formasyonlar sık sık kontrol edilmelidir. Ayrıca Destek ve Direnç seviyeleri belirli aralıklarla güncellenmelidir.