USD34,78
EURO36,78
GBP44,44
EURO/USD1,06
BIST10.081,00
GR. ALTIN2.943,08
BTC3.495.325,21
ETH139.652,00

Resesyon Nedir? Resesyon Neden Olur?

Resesyon Nedir?
Resesyon Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Resesyon kelime anlamı olarak durgunluk demektir. Piyasaların aşırı durgun olduğu ve alım – satım işlemlerinin yapılmadığı dönemler resesyon dönemi olarak adlandırılmaktadır. Özellikle pandemi döneminde tüm dünya piyasalarının durgunlaşması ile resesyon tehlikesi oluşmuş ve ülkeler bu duruma karşı önlem almaya çalışmışlardır.

Pandemi sonrası ekonomik veriler yükselişe geçse dahi Amerika ekonomisinin küçülmesi ile resesyondan söz edenlerin sayısında büyük artış yaşanmıştır.

Resesyon Nedir?

Resesyon bir ülkenin ekonomik aktivitelerinin önemli bir kısmının uzun süreli gerilemesi, durgunlaşması anlamına gelir. Meydana gelen durgunluk alım satım işlemlerinin azalması ve para trafiğinin kesilmesi ile ekonominin çarklarının durması anlamına da gelir.

Pendemi sonrası ülkelerin ekonomilerinde ki durgunluk tam resesyon oluşturmasa dahi bir çok ülke ekonomik olarak zorlu bir döneme girdi. Ekonomistlerin büyük çoğunluğu 2024 ortasına kadar durgunluğun devam edeceğini, savaşların artması ile durgunluk döneminin daha da uzun sürebileceğini belirtiyor.

Resesyon ülkelerin ekonomik büyümeleri veya küçülmeleri ile ölçümlendirilmektedir. Üst üste iki çeyrek küçülen ekonomiye sahip ülkeden resesyon oluşabileceğinden bahsedilmektedir.

Resesyon Neden Olur?

Resesyonun bir çok sebebi olabilmektedir. Ülkenin ekonomik büyümesi o ülkenin nüfus artış hızının altına iner ise veya kişi başına düşen milli gelirde düşüş gözlenir ise, işsizlik verilerinde artış olur ise üretim faaliyetleri yavaşlamış hatta durmuş ise o ülke için resesyondan bahsetmek mümkündür.

2008 yılında bir resesyon oluşmuş ve sebebi ise düzenlemelerin yetersiz olması ile düşük faiz ortamında yüksek faizli ipoteklerden kaynaklı konut piyasası çöküşü idi. Uzun bir süre konut piyasası kendini toparlayamamıştı.

Resesyon ve Türk Lirası
Resesyon ve Türk Lirası

Günümüzde ise rusya – ukrayna savaşı, israil – filistin savaşı başta olmak üzere yüksek enflasyon verilerinin olması, yaşam maliyetlerimizin giderek artması ile konut ve iş piyasasındaki ekonomik durumların negatife dönmesi ekonomiyi resesyonun eşiğine getirmiş durumdadır.

Enflasyon 2023 Haziran ayında dünya bazında rekor seviyelere ulaşmış ve FED ile diğer ülke bankaları enflasyonu kontrol edebilmek için faiz artırımına gitmiştir. Ülkemizde ise tam aksine faiz indirimi yapılmıştır. Artan faizler hisse fiyatlarını dolayısıyla yatırımcıların kazançlarını olumsuz etkiler.

Resesyon döneminde şirketlerin yönetimi çok önemlidir. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde iş hacminin azalması bunun paralelinde işçi çıkarılması ve iş hacminin daha da azalması gibi bir döngüye girilebilir. Ekonomin çarklarının işlemesi için alım ve satım işlemlerinin sürekliliği esastır. Tıkanan kanalları açılmalı veya farklı bir pazar arayışına girerek üretimin sürekliliği sağlanmalıdır.

Resesyon ve Borsa İlişkisi

Resesyon dönemlerinde borsa genelde düşüş eğilimindedir. Hisse senetlerinin fiyatları bir miktar düşer. Bu durgunluk dönemindeki hisse fiyatlarındaki düşüşler yatırımcılar için aynı zamanda alım fırsatı da olmaktadır. Resesyon dönemini iyi yöneten şirketler bu dönem sonrasında hızlı bir yükselişe geçebilir ve yatırımcısına iyi bir kazanç sağlayabilir.

Resesyon dönemleri genellikle iki çeyrek sürer. Bazı durumlarda çok daha uzun olabilmekle genel olarak iki çeyrek olarak ön görülür. Eğer bir ülke ekonomisi iki çeyrek sonrasında durgunluk döneminden çıkar ise V tipi çıkış çok daha uzun bir sürede çıkar ise U tipi çıkış olarak adlandırılır. Eğer ekonomi resesyondan çıktığı gibi tekrar bu döneme giriyor ise buna da W tipi resesyon denir.

Resesyon dönemlerinde ithalat – ihracat yapan şirketlerinde bu dönemden daha az etkilendikleri görülmüştür. Sadece ülkenin iç piyasasına hizmet ve ürün veren firmalar resesyondan çok daha fazla etkilenmekte ve finansal verileri hızlıca düşüş eğilimine girmektedir.

Resesyon Döneminde Nasıl Yatırım Yapılır?

Resesyon dönemlerinde ekonomik küçülmeler yaşanırken bu durum aynı zamanda yatırım fırsatlarını da beraberinde getirmektedir. Bu dönemlerde yapılan doğru analiz ve yatırımlar yüksek getiri sağlayabilmektedir. Tabi bunun için iyi bir analiz yapmalı ve doğru hisse senetlerine yatırım yapmış olmanız gereklidir.

Doğru hisseyi bulmak resesyon dönemlerinde çok daha zordur. Akıntıya karşı yüzmek nasıl zorlu ise hisse senedi bulmakta bir o kadar zorludur. Bu yazımızda yatırım tavsiye vermediğimiz için doğru analiz yaparak doğru hisse senedini bulmak sizlere kalmaktadır. Halka arz hisseleri bu anlamda bir çok kişi için daha tercih edilebilir ve yatırım yapılabilir hisseler sınıfına girmektedir.

Resesyon nedir sorusunun cevabını birde videolu anlatım olarak sizlerle paylaşmak istedik. Aşağıdaki videoda basit ve sade bir anlatım ile resesyon nedir sorusunun cevabını buluyor ve faydalı diğer bilgileri de edinebiliyorsunuz.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Ekonomi Haberleri, Halka Arz, Finans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!