USD34,78
EURO36,78
GBP44,44
EURO/USD1,06
BIST10.081,00
GR. ALTIN2.943,08
BTC3.495.325,21
ETH139.652,00

Hisse Senedi Nedir? Hisse Senedi Nasıl Alınır?

Hisse Senedi Nedir?
Hisse Senedi Nedir?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hisse Senedi en kısa tanımı ile pay senedidir. Hisse senedi sermaye şirketlerinin ortaklarına paylarını ve ortaklıklarını belgelemek için verilen kıymetli evraklardır. Daha anlaşılır anlatmak gerekirse şirketlerin borsa üzerinden yatırımcılara şirketin belirli bir kısmını satması ve satın alması için çıkardığı paylardır.

Hisse senedini anlatabilecek en güzel örnek apartman dairesidir. 1000 daireli bir apartman düşünün. Herkesin 1 dairesi olduğunda tüm apartmanda 1 hissesi vardır. Diğer daireleri satın alırsa apartmandaki dairesi sayısı artar ve hisse miktarı artmış olur. Toplam 501 daire alan bir kişi apartman yönetimi konusunda tek söz sahibi olur hatta. Borsadaki hisse senetleri de bu şekildedir. Şirketin %50’inden fazla hisseye sahip olan kişi veya kuruluşlar şirketin yönetiminde söz sahibidir.

Hisse Senedi Nasıl Alınır?

Bir şirketin hisse senedini alabilmek için öncelikle şirketin halka arz olmuş olması gerekmektedir. (Bkz. Halka Arz Nedir ) Halka arz olan şirketler Borsa İstanbul’da (BIST) işlem görmeye başlar. (Bkz. Borsa Nedir ) Borsa işlem görmeye başlayan şirketlerin hisseleri herkes tarafından alınıp satılabilir.

Borsa İstanbul’da bir şirketin hisse senedini alabilmek için aracı bir kuruma ihtiyaç bulunmaktadır. Genellikle aracı kurum olarak bankalar tercih edilse de özel yatırım aracı kurumları da bulunmaktadır.

Aracı kurum olarak bankayı seçtiğinizde o bankada bir yatırım hesabı açmanız gerekmekte ve bu yatırım hesabı üzerinden talep ettiğiniz şirketin hisselerini istediğiniz miktarda almanız gerekmektedir.

Örnek Hisse Senedi Sayfası
Örnek Hisse Senedi Sayfası

Hisse senedi konusunda az da olsa bilgi vermeye çalıştık. Peki hisse senedi nedir? Hisse senedi nasıl alınır, hisse senedi çeşitleri nelerdir gibi sorularınız var ise Midas Akademi’nin hazırlamış olduğu kısa ve öz videoyu incelemenizi öneririz. Bu sayede hisse senedi konusunda aklınızdaki tüm soru işaretlerini giderebilirsiniz.

Hisse Senedi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Hisse senetleri yatırım hesabı olan herkes tarafından alınabildiği gibi temel hedef yatırımı kazanca döndürmektedir. Yatırımınızı kazanca döndürecek hisseleri bulabilmek için araştırmak, analiz etmek gereklidir. Hisse senedi alırken aşağıdaki noktalara dikkat etmeniz kazancınıza olumlu yansıyacaktır. Aşağıdaki sorulara vereceğiniz yanıtlar yatırımınıza yön verecektir.

  • Şirketin sektörü, üretimi ve geleceği nasıl şekillenecek?
  • Şirketin karı ne kadar ve bu karı hangi iştirakinden, hizmetinden, ürününden kazanmıştır?
  • Şirketin gelirlerinin ne kadarlık kısmı kar olarak gerçekleşmektedir?
  • Şirketin kendi sektöründeki pazar payı nedir? Pazarda ne kadar söz sahibidir?
  • Şirket temettü ödemesi yapıyor mu? (Bkz. Temettü Nedir ) Dönemlik karları arıtıyor mu? Düzenli temettü veriyor mu?

Yatırım tavsiyesi vermek yatırım danışmanlarının işi olduğu için X (Eski adı ile Twitter) ve İnstagram’da bir çok hisse senedi öneren kişi bulunuyor. Bunların önerilerini tabiki inceleyin fakat kendi araştırmanızı yapmayı ihmal etmeyin. Yatırımınıza sizin yerine başkasının karar vermesine izin vermeyin.

Her Şirketin Hisse Senedi Alınabilir mi?

Hisse Senedi Analizi
Hisse Senedi Analizi

Bir şirketin hisse senedini alabilmek için öncelikle o şirketin halka arz olması gerekmektedir. Bir şirketin kurulmuş olması hisse senedi çıkarabilmesi için yeterlidir. Şirketler kuruluşlarında belirledikleri ortaklık yapısı ve pay oranında hisse senetlerini çıkarabilir.

Halka arz olmamış bir şirketin hisse senedi yatırım araçları üzerinden alınamamaktadır. Şirketlerin halka açılma kararı alması ve halka arz olmaları gerekmektedir.

Hisse senedi halka arz olmuş şirket için ve yatırımcılar için önemlidir ve yatırım aracıdır. Şirketler halka arz olarak hisse senetlerini satar ve gelir elde eder. Bu gelir ile sermaye artırımı yapabileceği gibi borçlarını kapatma, yeni yatırım yapma kararı da alabilir. Yatırımcılar içinde yatırımlarını artırma imkanı sağlar. İki taraflı kazan kazan sistemidir. .Tabi bu durum her şirket için pozitif yönde olmayabilir. Bazı şirketlerde negatif görünüm artar ve yatırımcılar zarar edebilir.

Ülkemizde en fazla merak edilen konulardan bir tanesi hisse senedi yatırımcıya ne gibi haklar sağlar?

Bir şirketin hisse senedini aldığınızda aslında o şirkete aldığınız pay kadar ortak olmuş olursunuz. Eğer şirket temettü ödemesi yapıyorsa kar payından gelir elde edebilirsiniz. Şirketin genel kurulu hisse sahiplerine oy kullanma hakkı veriyorsa genel kurullarda oy kullanabilirsiniz. Şirketin %50’inden fazlası arz olduysa ve bir kişi tüm hisseleri almış ise şirketin yönetiminde hak sahibi de olabilir.

Bir örnek verecek olarak Türk Hava Yolları hissesini ele alalım. THYAO kodu ile borsada işlem görmektedir ve halka açıklık oranı %50,88’dir. Yani şirketin yarısından fazlası halka arz olmuştur. 695.705.238 adet senet şu an borsada işlem görmekte olup güncel hisse fiyatı 253,25 TL’dir. THYAO hisse grafiğini aşağıya dahil edelim.

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Ekonomi Haberleri, Halka Arz, Finans ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!