EFT Nedir, EFT Saatleri Nedir gibi sorular son günlerde epey sorulmaya başlandı. 2024 yılına girilmesi ile birlikte bankalar tarafından EFT Ücretlerine zam yapıldığı mesajları geldi ve bir çok kişi EFT nedir merak etmeye başladı.
Bu yazımızda EFT Nedir sorusunu merak edenler için ayrıntılı bir rehber hazırladık. EFT konusunda bilgi sahibi olup EFT yapabileceğiniz saatleri öğrenecek ve EFT ücretleri konusunda miktarları görmüş olacaksınız. Gelin hep birlikte öğrenmeye başlayalım.
İçerikler
EFT Nedir?
EFT kelime anlamı olarak Elektronik Fon Transferi’dir. Yani iki farklı banka arasında elektronik olarak gerçekleştirilen para transferine EFT denir. Eğer aynı banka için farklı kullanıcılar arasında para gönderiliyorsa bunun adı da Havale’dir.
EFT farklı bankalar arasında farklı kullanıcılara gönderilebileceği gibi kişinin farklı bankalardaki hesaplarına gönderdiği para da EFT olarak gönderilir.
EFT işlemi her bankada olmakla birlikte bankaların internet bankacılığı veya mobil internet şubeleri üzerinden, ayrıca ATM’lerden yapılabilmektedir. EFT yapılabilmesi için günümüzde para gönderilecek IBAN adresinin doğru olması yeterli oluyor. IBAN yanında bireysel için kişinin adı ve soyadı, kurumsal firmalar için firma adının bilinmesi de gerekenler arasındadır.
Son zamanlarda Kolay adres sistemi (KOLAS) ile uzun IBAN adresi yerine tanımlanan mail adresi, kimlik numarası, vergi numarası, pasaport numarası veya telefon numarası ile de EFT yapılabiliyor.
EFT işlemi yapabilmek için bankanın internet şubesine veya mobil şubeye girmeniz gerekli. Giriş yaptıktan sonra genel olarak para transferi menüsünden Para Gönder – EFT/Havale gibi seçenekleri seçerek alıcının bilgilerini girmeniz ve göndereceğiniz tutarı girip işlemi onaylamanız EFT için yeterli olacaktır.
EFT İşlem Saatleri Nedir?
Tüm EFT işlemleri Merkez Bankası tarafından kontrol edilip onaylandığı için sadece hafta içi ve mesai saatleri içerisinde gerçekleşebilmektedir. Bu yüzden EFT yapacağınız zaman saatine dikkat etmeniz gerekmektedir. EFT saatleri bankalara göre değişkenlik gösterebilmekle birlikte genel olarak 9.00 ile 17.15 saatleri arasında gerçekleşmektedir. Bazı bankalar 16.30’da EFT işlemini bitirip 17.15’e kadar geç EFT olarak ekstra ücret talep edebilmektedir.
Kolay Adres Sistemi ile birlikte FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) işlemi de başlamış oldu ve hafta sonları ile mesai saatleri dışında da anlık olarak EFT yapılabilmeye başlandı. FAST işleminin bir limiti olmakla birlikte 2023 yılı için 20 bin TL olarak merkez bankası tarafından belirlenmişti. 20 Bin TL altındaki tutarları 7/24 istediğiniz zaman başka bankalara anlık olarak transfer edebilirsiniz.
EFT Ne Zaman Hesaba Geçer?
EFT işlemleri için belirlenmiş bir zaman yoktur. Genel olarak EFT yapıldıktan 5-10 dakika sonra hesaplara geçmektedir. Bankaların yoğunluğuna göre bazen 1-2 saati de bulabilmektedir.
Bazı durumlarda ise bankaların onay süreci uzun olabilmekle birlikte detaylı incelemeye takılabilmektedir. Özellikle yüksek tutarlı EFT’lerde ön incelemeden geçmekte sıkıntı tespit edilir ise detaylı incelemeye girmektedir. Hatta yüksek tutarları EFT talimatı verildiğinde hemen hemen her banka telefon ile gönderen kişiyi arayıp teyit almaktadır. Tüm bu süreçler biraz zaman alabilmektedir.
EFT ile Havale Arasındaki Fark Nedir?
EFT ile Havale temelde aynı olmakla birlikte bazı noktalarda değişiklik göstermektedir. Havale ve EFT arasındaki temel farkları yazmak gerekirse;
- Havale aynı bankada farklı hesaplar arasında yapılır iken EFT farklı bankalar arasında yapılır. Bu nedenle Havale işlemi EFT işlemine göre daha hızlı hesaba geçer.
- EFT için hafta içi ve mesai saatlerinde yapılmış olma şartı vardır. Havale ise 7 günün 24 saati yapılabilir ve hemen hesaba geçer.
- EFT ile sadece Türk Lirası transfer yapılabilmektedir. Havale ile Türk Lirası ve diğer yabancı dövizleri de transfer edebilirsiniz.
EFT İşlem Ücreti Nedir?
EFT ücreti bankadan bankaya değişkenlik göstermektedir. Bir çok banka artık havale ve eft ücreti almaz iken bazı bankalar eft ve havale işlem ücreti almaya devam etmektedir.
EFT ücreti gönderilen paraya göre belirlenir. 2024 yılında eft ve havale ücretlerine zam gelmiş olmakla birlikte aşağıda bir bankanın eft ve havale ücretlerini inceleyebilirsiniz.
2024 EFT Ücretleri
4.300 TL ve Altı -> 4,22 TL
4.300,01 TL – 211.100 TL arasında -> 8,44 TL
211.100,01 TL ve Üstü -> 105,52 TL
2024 Havale Ücretleri
4.300 TL ve Altı -> 2,11 TL
4.300,01 TL – 211.100 TL arasında -> 4,22 TL
211.100,01 TL ve Üstü -> 52,76 TL
Tabi 2024 yılında havale ve eft almayan bankaların sayısı giderek artmaktadır. İleride hiç bir bankanın havale ve eft ücreti almayacağı tahmin ediliyor.
Eft ve Havale arasındaki farkı anlamak için aşağıdaki videoyu izlemeniz size oldukça yararlı olacaktır. Video ile EFT – Havale arasındaki farkı ve haale nedir ne değildir gibi sorularınızın cevaplarını öğreneceksiniz.